This holey house design reduces indoor pollution and breathes by using recycled perforated bricks!







Getting creative with traditional materials is the key to making architectural structures really stand out. This wall house designed by CTA Creative Architects shows this creativity by using perforated bricks. It was specifically chosen to facilitate natural ventilation, bring in sunlight and let the house itself breathe.

This “healthy” structure is a multigenerational family home in the town of Bien Hoa, Vietnam and the only thing they wanted was for the living spaces to be light and airy. “According to recently published scientific research, indoor air quality is worse than outdoor air quality. Therefore, most of our discussions with the home owner have centered around the idea of ​​a house that can ‘breathe’ 24/7, ”the team said. Most of the exterior of the structure is covered with perforated square bricks that allow fresh air and natural light to enter. It also promotes recycling in the design – all of the bricks were salvaged from construction sites at neighboring properties and then punctuated to make four small holes in each one. Reusing materials is as important as creativity.

The team also managed to save burnt and blackened bricks and used them artistically to form dark colored spots that add more texture and dimension to the exterior aesthetic. The bricks are randomly arranged to form an irregular, bumpy surface finish – unconventional like the material itself. A wide, multi-level staircase that leads to the entrance has been printed with a holed pattern to match the bricks, it almost looks like a permanent shadow cast over them on a sunny day. To further add to the natural breathing sensation, a small ‘garden’ has been planted around the periphery of the main room, which improves air quality and also acts as a much needed soothing contrast to the brick tones. .

The house has a large unobstructed living space which features two massive square windows which have been made into the front elevation of Wall House for maximum natural light. Another window element is the canopy that illuminates the other corners of the house. All of these details not only add to the “breathing” quality of the house, but also increase the expansion of the place. The rest of the home’s material palette has been kept very simple – exposed aggregate concrete covers the floor and dark wood has been used for the kitchen cabinets. A black metal staircase with a wire railing leads up to the first level of the house and also serves as a great place to show off your quarantine outfits – I can’t be the only one going down in another set of pajamas for each. meal, is not it?

Designate: CTA Creative Architects

To share
To share
To return to
WhatsApp
Poached

1.0K Actions


Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *