HOME DESIGN | Federation-style home receives contemporary renovation for young family in North Fitzroy | Canberra weather

lifestyle, lifestyle, Fitzroy North, Marnie Hawson, weather cottage

The mandate was to rectify and reinvent an old wooden plank chalet for a new young family. Buck Architects &; Simple: the makers of things, strive to respect the original chalet and replace previous poorly constructed additions. They focused on the interiors and made a connection with the landscaping so that it had the greatest impact on the lifestyle of the guests. The high ceilings and timber construction creaked softly as you walked down the hallway of the existing house. There was a noticeable change in quality from the original light and airy space to these recent cluttered rear renovations. “Our role in transforming this home was to reinvent family spaces and celebrate the connection between home and backyard,” says director and co-founder Kurt Crisp. “Internally, we wanted to bring a sense of calm, order and hierarchy back to the house.” It was necessary to create spaces delimited by their function and allowing the practical aspects of a busy family. It was important to create a spacious and well-appointed home for the owners, who love to cook and entertain. The existing layout meant you couldn’t do both at the same time. “So we re-established the kitchen as the heart of the house,” Kurt says. “The location of the cooktop on the island created the opportunity to connect with guests, prepare meals and socialize.” The new living areas introduced a fireplace, black steel doors that prevent hot air from escaping and a circular skylight to bring in much-needed natural light. The rear wall of the rear garden has been replaced with a set of new sliding glass doors and the garden has been completely redeveloped with the help of Inge Jabara Landscapes. The combination of some remarkable textured materials with basic neutrals in any interior has ensured a warm and soft palette. “It was important for the owners that we adapt their active lifestyle. Resilient surfaces and materials have been incorporated throughout to ensure comfort is not compromised. Terrazzo tile flooring in all living areas not only grounded the pallet, but added thermal mass and insulation. “To dampen noise and create warmth in quieter areas such as bedrooms, we used blonde herringbone engineered wood flooring,” says Kurt. “We wanted to use a cohesive, textured wood aesthetic and chose to incorporate the black wood veneer joinery to match the custom-built master bed of the owners they adored.” The light fixtures were either brass or black finished to match the details of the steel doors and lighting. This helped keep the tonal palette consistent. What made the success of this project is the good relationship between the team of architects and the client. It was design driven and based on confidence in the brief and the outcome.

/images/transform/v1/crop/frm/dEtJVeiv3hvihxzWfeZvyz/fe84c480-5c57-495e-8733-e4bd05d3ba1c.jpg/r25_0_1692_942_w1200_h678_fmax.jpg


Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *